PD 4 – The Black Box

POWER DISTORTION 4 – THE BLACK BOX (artistbook)
Happening/teater/releasefest/performance på Konstnärshuset den 28 november 2014
Upplaga: 36 (samtliga ex förseglade). Pris: 100 000 SEK från förlaget (Bokbål) , Hedengrens, Rönells antikvariat, Konst-ig eller Söderbokhandeln. Köp billigare från >>>Adlibris.

Omslagsbild

” – Ja! Jag, ser den! Jag ser den! ropade hon och skulle just skutta in och ta den när far högg henne i armen.

– Fel, väste han. Ni ser inte gulkremlan. Ni ser bara en bråkdel av gulkremlan. Större delen av gulkremlan finns under era fötter.

Madeleine stirrade häpet ner på sina vandrarkängor.

– Där nere slingrar sig mycelet. Små fjuniga trådar som tränger djupt ner i jorden. Det är där, nere i underjorden, som svampen så att säga lever sitt vardagsliv. Arbetar, lever, växer. Dag efter dag. I tiotals, ibland hundratals år. Vår överjordiska värld besöker den endast en kort tid varje år för att föröka sig. När tiden är inne ligger den och väntar, mogen och redo, och vid första regnskur eller fuktig natt, bryter den sig igenom ytan med en kraft stor nog att lyfta stenar eller spräcka asfalt.

– Oj, sa Madeliene.
– Det är bara här uppe som dess sporer kan frigöras och spridas för vinden.”

ur: Svampkungens son av Marie Hermanson

POWER DISTORTION 4 – THE BLACK BOX
-Släppfest på Konstnärshuset.

Inom den spekulativa
konstobjektsbranschen är ju 100 000 SEK en struntsumma. När Power Distortion fällde ut sitt huvud ovan jord för fjärde året i rad var det för att konstobjektet, Power Distortion 4 – The Black Box, med just denna prislapp landat på det venetianska palatset Konstnärshuset i Stockholm.

Detta firades grundligt. Men inte nog med det. Eftersom den svarta lådan är ordentligt förseglad och blädderex saknas, fanns under kvällen en unik möjlighet att via kollektiv transformation på plats ta del av innehållet. Detta som en eftergift till ekonomiskt svagare grupper. Som ytterligare ett led i detta sociala arbete fanns även fem exemplar till rabatterat pris att köpa under kvällen, unikt för tillfället. För den som kanske tog tunnelbana, kanske till och med plankat på väg till Konstnärshuset (T-bana Östermalmstorg) p g a ekonomisk/social misär kan det dock till och med kännas oöverstigligt att skaffa sig äganderätt också över något av dessa fem starkt rabatterade exemplar. I en sådan situation var det extra viktigt att vara på plats på Konstnärshuset den aktuella kvällen för att via socialt och kollektivt arbete åtminstone komma i åtnjutande av en skärva av det rika och radikala innehåll publikationen omsluter.
Croupier Louise Dahl Lindvall PD 4   Pilot Fredrik Johansson PD 4   PD4 Box, Skype
Kvällens croupier i galleriet.       Piloten på väg in i planet .            Skypelänk cockpit i galleriet.

Under releasekvällen skickades pilot Fredrik Johansson iväg i bil från Konstnärshuset till Bromma flygplats där ett plan väntade. Med sig hade han ett signerat exemplar av PD 4 – The black box. Besökarna på Konstnärshuset kunde följa Johansson via en skypelänk i galleriet och sålunda ha kontakt med honom i cockpit. Någon timme efter att Fredrik Johansson intervjuats på scenen på Konstnärshuset om flygduglighet, säkerhet och nervositet och han och hans chaufför begivit sig iväg ut till Bromma flygplats, kunde flygplanet från galleriets balkonger denna molnfria kväll ses cirkulera över Konstnärshuset. I några själar utspelade sig månne en kamp mellan omsorg och girighet. Inga missöden inträffade dock. Det signerade exemplaret överlämnades åter till konstnären Åsa Elieson när piloten kom tillbaka för fortsatt firande i galleriet. Exemplaret är ännu i konstnärens ägo.

På plats under kvällen fanns croupier Louise Dahl-Lindvall. Den som i botten av sitt urdruckna vinglas mötts av ett klockslag kunde vid detta klockslag bege sig till Dahl-Lindvall och utkvittera ett kuvert innehållande ett slumpvis utvalt fotografiskt ark ur publikationen samt ett par vita arkivhandskar. Vederbörande blev därefter insläppt i den teatrala black box som byggts upp i galleriet för kvällen. Väl där möttes deltagaren av sin ensamhet, en mikrofon på ett stativ och en spotlight. Mikrofonen var kopplad till högtalare placerade i galleriet utanför samt i foajén.
För den som var förhindrad att närvara vid den kollektiv transformationen och/eller saknade likvida medel just vid den aktuella kvällen tillhandahålls utgåvan på marknaden även senare, men då till ordinarie pris om 100 000 SEK.

Power Distortion 4 – Black Box
Bokbål förlag 2014
ISBN: 978-91-86385-27-9

Läs mer på: