Fönsterlösa utsikter

 Verket Fönsterlösa utsikter -Att bära post genom vinterdvala genomfördes inom
projektet ÄGD, curerat av Christina Göthesson och Anna-Stina Erlandsson 2012.

Barkmans tillhall.AGD

På hembyggdsgården Lerkrogens vind i Älvsjö installerade sig karaktären Barkman under åtta dagar hösten 2012 . I fläktrummet innanför honom,  inne bland rören installerades en videoprojektionen mot en löst hängande duk, föreställande texten som kommer ur skrivmaskinen. Ljudet av typerna mot valsen i filmsekvensen nådde besökaren via högtalare redan i början av trappan som ledde upp till vinden. Väl där blandade sig ljudet med ljudet av den verkliga skrivmaskinen på plats, och besökaren mötte ryggen av karaktären som satt böjd över skrivmaskin och arkiv, upptagen av ett omsorterande av texter rörande platsen.

02Fönsterlösa utsikter            barkman4

 Lerkrogen är Brännkyrka/Älvsjö hembygdsgård och är uppförd i kopia efter den krog , med just namnet Lerkrogen, som funnits ett stenkast från platsen från 1600- talet och framåt. Efter en tvist packades byggnaden samman för att uppföras på rättmätig plats. Men konflikten drog ut på tiden och de nedpackade delarna hann ruttna. En kopia av huset framställdes och uppfördes 20 år efter nedpackandet i mitten av 1980-talet och är nu alltså en hembygdsgård. På dess vind, i minnet av ett hus, befann sig den fiktiva litterära gestalten Barkman hösten 2012.

01Fönsterlösa utsikter. installation            03Fönsterlösa utsikter

Där kunde besökare komma upp – en i taget – medförande en väska och på så vis träda in i ett kapitel i de texter som framställdes på plats med de två karaktärerna på vinden. Den kedjerökande karaktären klättrade dock ofta upp för en smal stege för att röka, med huvudet uppstickande genom tackluckan. De många, många texter som framställdes under veckan är fortfarande i omlopp i fortsatta etapper av projektet.

>>>Länk till youtube med videoklipp av smygfilmade besök/kapitell
>>>Och här.